www.elektronika.com
ARDIT HACKER
|: POWER by ANDRIT :|

POWER BY : PROXY & .::ANDRIT::. .::INXHNIER .::ELEKTRONIK::. & .::COMPUTER PROGRAMMING::.
.:: ::.
--->
Faqet e internetit jane tekst files shkruar ne nje gjuhe qe quhet HTML (Hypertext Markup Language). HTML lejon autoret e faqeve te internetit te formulojne dokumente qe mund te kuptohen nga sisteme te ndryshme si PC, Unix, Macintosh etj, dhe qe mund te shikohen duke perdorur softwares te quajtura browser, p.sh; browser ne kompjuterin tuaj mund te jete internet explore, aol, netscape etj. HTML eshte e perbere nga kode ose ndryshe nga sisteme shenjash (karaktere) qe quhen tags (Anglisht) te futura ne dy thonjza () te cilat jane pergjegjese per paraqitjen e faqes se internetit. Tags jane dy pjesesh, ai i hapjes dhe ai i mbylljes p.sh: eshte i hapjes dhe tregon se ketu mbaron. Por, pervec kesaj kemi tags qe jane nje pjesesh ose tags boshe si qe paraqet nje segment ne faqen e internetit. Cdo tag ka atributing, tiparet ose cilesite e veta, p.sh: align=center eshte atribute, qe e c'vendos titullin ne qender te faqes. Per te pare html kode kliko View (siper ne krahun e majte prane file dhe edit), dhe kliko Source. HTML kode. Per te ndertuar nje faqe interneti mund te perdorni Notepad. Ne notepade shkohet: kliko start, shko tek programs, accessories, dhe kliko Notepade. Mbasi notepade eshte i paraqitur perpara jush eshte mire ta ruani ne fillim me shtesen .htm ose .html p.sh. index.htm. Fillimisht i tregon browserit se kjo faqe eshte e shkruar ne gjuhen HTML. perdoret me shume per informacione rreth faqes. Titulli i pare h1 Titulli i pare h2 Titulli i pare h3 Titulli i pare h4 Titulli i pare h5 Titulli i pare h6 Kjo eshte faqa e pare interneti krijuar nga une Gjithmone pas cdo ndryshimi ne file duhet te behet ruajtja, per kete kliko file dhe save. Per te pare rezultatet e punes do te perdorim internetin. Ne internet kliko file dhe me pas kliko Open, ne opening box kliko Browse.., open media file do te paraqitet perpara jush, tek look in kerkoni per file-n tuaj dhe kliko mbi te, klik Open dhe duhet te shihni te njejten gje si me poshte Ne qofte ngjason me kete, atehere ju sapo krijuat faqen e pare te internetit Per ta c'vendosur paragrafin ne qender ose ne krahun tjeter perdoret atributi align="center" per ne qender, left, per ne te majten, right, per ne te djathte p.sh: ndersa < img src="image name" align="left"> i c'vendos fjalite ne krahun e majte te fotos fillimi -------------------------------------------------------------------------------- tag. Jane shtate atribute qe mund te perdorim ne body per te ndryshuar pamjen e faqes se internetit fillimi -------------------------------------------------------------------------------- Bgcolor. Bgcolor eshte perdorur per te ndryshuar ngjyren me te cilen faqja e internetit paraqitet. Cdo faqe interneti ne qofte se bgcolor nuk eshte percaktuar eshte e paraqitur me te bardhe Per ta ndryshuar nga e bardhe ne nje ngjyre tjeter perdorim bgcolor Eshte mire qe bgcolor gjithmone te percaktohet sepse me disa browser te vjeter paraqiten me ngjyre jeshile -------------------------------------------------------------------------------- Text Kjo eshte per te ndryshuar ngjyren e shkronjave ne tekst ne te gjithe dokumentin. Eshte e rekomandueshme qe shkronjat ne tekst te jene ne ngjyre te zeze sepse jane me te lehta per tu lexuar fillimi -------------------------------------------------------------------------------- Link. Zakonisht link paraqitet me ngjyren blu. Per ta ndryshuar ne nje ngjyre tjeter qe pelqeni veproni si me poshte. -------------------------------------------------------------------------------- Vlink Vlink ndryshon ne link kur keni klikuar ne te nga blu, ne te kuqe te erret. v qendron per vizite, keshtu e ndryshon ngjyren ne qofte se keni klikuar me pare ne te. -------------------------------------------------------------------------------- Alink Kur klikoni ne link, ngjyra ndryshon ne moment. Zakonisht per te ndryshuar ngjyren ne te kuqe ose tjeter perdoret vlink. < Grafiku do te perseritet shume here deri sa te mbushe te tere faqen, do te duket si e pllakuar, keshtuqe duhet patur kujdes kur te zgjidhni grafikun. Ne qofte se deshironi qe background te vendoset ne nje vend dhe te mos levize kur te beni scroll, perdorni atributing bgproperties="fixed" ne body. |:~